SoNoRo Musikland,
a V-a ediție, 2023

Cea de-a V-a ediție a Festivalului SoNoRo Musikland va avea loc în perioada 14-23 iulie, în câteva dintre cele mai frumoase sate și orașe din Transilvania: Brașov, Râșnov, Hălchiu, Criț, Meșendorf, Sighișoara, Viscri, Prod și Saschiz.

Dacă prima ediție SoNoRo Musikland s-a concentrat doar în zona bisericilor fortificate săsești, cea de-a doua ediție s-a extins și a inclus și concerte de tip de jamsession în case care au intrat în circuitul turistic din zonă – Meșendorf Gasthaus, Viscri 125 și Cross Country Farm din Prod. Acestea onorează moștenirea saxonă a vechilor case țărănești prin elemente de arhitectură integrate armonios în structura modernă a spațiilor actuale. Anul acesta vom descoperi noi case și pensiuni precum Das Fort Boutique din Râșnov și Critz Cross din Criț, dar și o biserică fortificată la care vom ajunge pentru prima dată în istoricul SoNoRo Musikland – Biserica Evanghelică Sfântul Ștefan din Saschiz.

„Bine v-am găsit la ediția a V-a! Cel mai tânăr dintre proiectele SoNoRo crește de la an la an și sunt fericit că în 2023 revenim în locuri care au început deja să devină spații tradiționale SoNoRo Musikland. În acest an muzica noastră va ajunge în locuri noi din orașul Brașov, dar și în câteva sate din arealul Colinelor Transilvaniei. La apus de soare sau sub clar de lună, vă așteptăm să scriem împreună istoria acestei ediții.”

Răzvan Popovici, directorul Festivalului SoNoRo Musikland

Anul acesta, SoNoRo Musikland începe cu un concert susținut împreună cu Filarmonica Brașov în Piața Sfântul Ioan, un spațiu urban recâștigat de orașul de la poalele Tâmpei pentru evenimente culturale în aer liber. Vom continua cu locuri incluse pentru prima dată în acest festival, și anume: Casa Mureșenilor din Brașov, înfiinţată în anul 1968, ca urmare a donaţiei făcute de urmaşii familiei Mureşianu. Aceștia au pus în operă testamentul cultural al academicianului Iacob Mureşianu și au oferit statului român, în vederea organizării unui muzeu, o arhivă de o inestimabilă valoare culturală, numărând peste 25.000 de documente; Das Fort Boutique din Râșnov – un ansamblu minunat de case din secolul al XVIII-lea, restaurate cu grijă și transformate cu pricepere, cunoștințe și eleganță în case de oaspeți.
Un alt spațiu nou este Centrul Cultural Apollonia, o fostă bancă săsească, construită între anii 1906-1908, cunoscută ca „Banca Țării Bârsei” și ridicată după planurile arhitectului Albert Schuller.

Pentru prima dată în festivalul nostru este și Critz Cross din Criț – o casă de oaspeți cu grădină și terasă, recondiționată recent. Camerele sunt într-o veche casă săsească din satul Criț, amenajate tradițional, dar și cu elemente moderne, astfel încât să ofere maximum de confort și să îmbie la relaxare.

Anul acesta vom susține pentru prima dată un concert Musikland și la Biserica Evanghelică Sfântul Ștefan din Saschiz, construită în 1492 și finalizată în 1525, pe ruinele unei biserici romanice și a alteia în stil gotic cistercian. Este inclusă în patrimoniului UNESCO din anul 1999.

De asemenea, Bastionul Țesătorilor, Conacul Helsdorf din Hălchiu, Biserica fortificată din Meșendorf, Sala Barocă a Primăriei Municipiului Sighișoara, Pensiunea Viscri 125, Cross Country Farm din Prod și Biserica fortificată din Viscri reprezintă spațiile unde revenim cu bucurie și în care cei 12 muzicieni de renume internațional vor crea momente muzicale unice.