SoNoRo Musikland,
a VI-a ediție, 2024

Cea de-a VI-a ediție a Festivalului SoNoRo Musikland va avea loc în perioada 25 iulie – 4 august în Brașov, Sighișoara și în câteva sate din arealul Colinelor Transilvaniei: Cristian, Râșnov, Cincu, Meșendorf, Criț și Viscri.

Dacă prima ediție SoNoRo Musikland s-a concentrat doar în zona bisericilor fortificate săsești, cea de-a doua ediție s-a extins și a inclus și concerte de tip jamsession în case care au intrat în circuitul turistic din zonă. Acestea onorează moștenirea saxonă a vechilor case țărănești prin elemente de arhitectură integrate armonios în structura modernă a spațiilor actuale.

Anul acesta vom descoperi locuri precum Fuga Lolelor Cincu. Museum in Progress și The King’s House Viscri.

„Bine v-am găsit la ediția a VI-a! Cel mai tânăr dintre proiectele SoNoRo crește de la an la an și sunt încântat că în 2024 revenim în locuri care au început deja să devină spații tradiționale SoNoRo Musikland. În acest an muzica noastră va ajunge în locuri noi din orașul Brașov, precum Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului, Biblioteca Județeană „George Barițiu” și Biserica Evanghelică Sfântul Bartolomeu dar și într-un nou muzeu din Cincu și în Casa din Viscri a Regelui Charles al III-lea. Lăsăm în urmă cinci ediții pline de farmec, care au dobândit un public fidel, și privim cu entuziasm spre ediția a VI-a, care va fi cu siguranță foarte frumoasă și plină de muzică la apusul soarelui sau sub clar de lună. Vă așteptăm să scriem împreună istoria acestei ediții!”

Răzvan Popovici, directorul Festivalului SoNoRo Musikland

 

Anul acesta, SoNoRo Musikland începe cu un concert susținut împreună cu Filarmonica Brașov în Piața Sfântul Ioan, un spațiu urban recâștigat de orașul de la poalele Tâmpei pentru evenimente culturale în aer liber. Vom continua cu locuri incluse pentru prima dată în acest festival, și anume: Căminul Cultural Cristian din comuna atestată documentar sub numele de „Insula Christiana”, în 1223; Muzeul Civilizaţiei Urbane a Braşovului – cea mai nouă filială a Muzeului de Etnografie Brașov, care funcţionează într-un important monument de arhitectură civilă, reprezentativ pentru tipologia spaţiului comercial și de locuit privat, din oraşele transilvănene, între secolele al XVI-lea şi al XIX-lea. Muzeul a fost inaugurat în anul 2009, fiind încununarea unui proces de restaurare complex, început în anul 1993.

Alte spații noi sunt: Biblioteca Județeană „George Barițiu” – un spațiu care în 1992, la 180 de ani de la naşterea lui George Bariţiu, a adoptat numele său ca patron spiritual. George Bariţiu (1812-1893) a fost una dintre personalităţile polivalente ale românilor din Transilvania – pedagog, jurnalist, om politic şi istoric; Biserica Evanghelică Sfântul Bartolomeu este cel mai vechi monument de arhitectură din Brașov, fiind construit în 1223, în stil gotic timpuriu. Întemeietorul acestei biserici a fost Herman von Salza, conducătorul ordinului cavalerilor germani.

Pentru prima dată în festivalul nostru este și Fuga Lolelor Cincu. Museum in Progress. Muzeul, care documentează subiecte de cultură și istorie locală contextualizate de lucrări de artă contemporană, este situat în prima primărie a Cincului de până la 1714 (monument de patrimoniu Clasa A) și se află în incinta zidurilor fortificate ale Bisericii Evangelice C.A. din Cincu.

De asemenea, Bastionul Țesătorilor, Das Fort Boutique din Râșnov, Sala de Festivități a Primăriei Municipiului Sighișoara Meșendorf Gasthaus, Biserica fortificată din Meșendorf și Critz Cross din Criț sunt spațiile unde revenim cu bucurie și în care cei 16 muzicieni de renume internațional vor crea momente muzicale unice.