Filarmonica de Stat Sibiu

  • Filarmonic
Filarmonica de Stat Sibiu este cea mai activă instituție de profil din România, distinsă, în anul 2022, cu Premiul de excelență al Uniunii Criticilor, Redactorilor și Realizatorilor Muzicali din România pentru Festivalul Minunata Muzică Nouă, în 2021, cu Ordinul Național „Meritul Cultural” în grad de Comandor conferit de președintele Klaus Iohannis, iar în anul 2020 cu Premiul pentru muzică din cadrul „Premiilor Radio România Cultural”.

În 2024, instituția a organizat și găzduit 213 evenimente, dintre care 50 de concerte simfonice, înregistrând peste 30.000 de spectatori. Zece festivaluri sunt organizate regulat, aproape fiecare lună a anului stând sub semnul unui concept inedit.
Ca instituţie profesionistă de spectacole şi concerte, Filarmonica de Stat Sibiu a luat fiinţă la 1 ianuarie 1949, în contextul existenţei unui însemnat număr de muzicieni şi a unei tradiții muzicale de opt secole. De-a lungul celor 75 de ani de activitate ca instituţie de stat, Filarmonica a prezentat mii de concerte simfonice şi de muzică de operă, asimilând un repertoriu vast. În ultimii cinci ani, activitatea Filarmonicii s-a intensificat remarcabil, orchestra susținând aproximativ 250 de concerte, atât în Sibiu, cât și în orașe precum: București, Deva, Alba Iulia, Brașov, Sfântu Gheorghe, Piatra Neamț, Făgăraș, Blaj, Agnita, Cisnădie, Onești, Târgu Neamț sau Brad.

Sediul Filarmonicii de Stat Sibiu este Sala Thalia. Construit în anul 1787, de Martin Hochmeiester, prin transformarea Turnului Gros, edificiul cultural a fost afectat, de-a lungul istoriei sale îndelungate, de două incendii. Consiliul Județean Sibiu a reluat activitatea de restaurare după 1990, inaugurarea oficială având loc în acordurile Simfoniei a IX-a de Ludwig van Beethoven, în octombrie 2004.