Muzeul Civilizaţiei Urbane a Braşovului

Piața Sfatului, nr. 15

Muzeul Civilizaţiei Urbane a Braşovului este cea mai nouă filială a Muzeului de Etnografie Brașov și funcţionează într-un important monument de arhitectură civilă, reprezentativ pentru tipologia spaţiului comercial și de locuit privat, din oraşele transilvănene, între secolele al XVI-lea şi al XIX-lea.
Muzeul a fost inaugurat în anul 2009, fiind încununarea unui proces de restaurare complex, început în anul 1993. Amenajarea muzeului a ținut cont de funcţionalitatea inițială a spațiilor interioare, ilustrând atât activităţile specifice unui oraș comercial, cât şi modul de locuire al brașovenilor.
Atestată arheologic încă din secolele XIII-XIV, fiind situată în incinta vechii cetăţi a Braşovului, clădirea cu ferestre şi uşi cu ancadramente de piatră şi bolţi cu penetraţii relevă aspecte constructive specifice Renaşterii, fiind refăcută în 1566, datare descoperită pe un ancadrament de piatră cu ocazia cercetărilor recente.
Muzeul este gândit pe verticală, cronologic, astfel că secolul al XVII-lea este reprezentat la subsol, secolul al XVIII-lea la parter, iar secolul al XIX-lea la etaj. Mansarda este destinată expozițiilor temporare.
Expoziția permanentă a muzeului surprinde aspecte ale vieții urbane din secolele XVII-XIX printre care: pivnița pentru depozitat mărfuri, un spațiu pentru schimburi comerciale, camera cu mirodenii, salonul cu specific patriciatului săsesc, camera copilului, atelierul de broderie și de pălării și atelierul de fotografie din secolul al XIX-lea. Mansarda este dedicată expozițiilor temporare.
Muzeul de Etnografie Braşov este consacrat etnologiei regionale din sud-estul Transilvaniei, ilustrând prin patrimoniul său valoros civilizaţia comunităţii rurale din zonele etnografice Bran, Rupea, Ţara Oltului, Valea Hârtibaciului, Ţara Bârsei.
Muzeul s-a înființat în anul 1990, continuând activitatea secției de etnografie (înființată în 1967) din cadrul Muzeului Regional Brașov, muzeu format în 1950 prin reunirea colecţiilor Muzeului Săsesc al Ţării Bârsei şi cele ale Muzeului Asociaţiunii Culturale ASTRA.
Patrimoniul deținut de Muzeul de Etnografie Brașov este expus astăzi atât în sediul central din Brașov, cât și în filialele din Săcele și Rupea.
Muzeul de Etnografie Brașov deține colecții muzeale originale și autentice privind civilizația rurală a românilor, sașilor și ceangăilor din sud-estul Transilvaniei.