Căminul Cultural Cristian

Cristian, județul Brașov

Cristian, o comunitate vibrantă din județul Brașov, este o oglindă a trecutului îmbinat armonios cu prezentul, unde fiecare piatră și clădire spune o poveste. Un simbol al administrației locale, Primăria Cristian, construită în 1929, este un exemplu elocvent al evoluției și adaptării acestei comunități la nevoile contemporane.

Un punct de referință cultural și arhitectural, grădinița, ridicată de sașii cristoloveni în 1937, este un exemplu remarcabil de dedicare față de cele mai tinere generații. Căminul cultural, cu Sala Mare impresionantă, fără tavan și cu o boltă largă din lemn, reprezintă inima vieții culturale din Cristian. Construit de comunitatea germană între 1926-1927, acest spațiu a fost martorul a nenumărate evenimente care au animat și îmbogățit viața comunității, devenind un simbol al tradiției și al modernității

Cinematograful din Cristian, transformat dintr-o casă de cultură cu o istorie bogată, completează peisajul cultural al comunei, oferind locuitorilor un spațiu de întâlnire și de divertisment. Această casă de cultură mai era cunoscută și sub numele de „Casa Asociațiunii” sau a Asociațiunii Transilvane pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român (de asemenea, sub numele de ASTRA sau Casa ASTRA). Simplu și cel mai des întâlnit, referirea la aceasta se face folosind denumirea de Sala Astra. Acest loc, care odinioară găzduia manifestări culturale ale ASTRA, continuă să fie un centru al vieții sociale și culturale din Cristian, demonstrând adaptabilitatea și dinamismul comunității.
De pe pagina de facebook „Pe urmele sașilor”, dintr-un comentariu făcut de domnul Helmuth Elsen, aflăm următoarele: „În sala mare a acestei clădiri (n.n.: Căminul Cultural Cristian) se țineau nunțile saşilor din Cristian şi de multe ori și ale celor din Râşnov, care nu aveau o sală de nunți atât de mare. Erau nunți de până la 300 de persoane, uneori şi mai multe. Lângă marea sală este în aceeaşi cladire o bucătărie foarte mare în care se făcea mâncarea. Primul fel era întotdeauna o supă cu tăiței. La toate nunțile săseşti din Țara Bârsei se servea şi Baumstriezel, cunoscut azi şi cu numele de Kürtes kolacs (n.n.:kürtőskalács).
Concerte

ALLA UNGARESE