Brukenhalle din Brașov
Strada Constantin Brâncoveanu 23, Brașov
Fosta reședință de vară a familiei Brukenthal din Șcheii Brașovului
Noul restaurant „Brukenhalle” își deschide porțile cu intenția de a fi un nou reper al gastronomiei locale. Situat în fosta reședință de vară a familiei Brukenthal din Brașov, într-o clădire istorică, încărcată de eleganță și tradiție, restaurantul îmbină rafinamentul trecutului cu inovația culinară contemporană, oferind o experiență memorabilă fiecărui oaspete.Fosta reședință de vară a familiei Brukenthal din Brașov, situată pe strada Constantin Brâncoveanu, în cartierul Şcheii Braşovului, reprezintă un exemplu remarcabil al arhitecturii baroce transilvănene din secolul al XVIII-lea. Construită inițial în această perioadă și renovată în anul 1850, clădirea este inclusă în Lista Monumentelor Istorice sub codul BV-II-m-A-11373. Această reședință a servit ca refugiu estival pentru familia baronului Samuel von Brukenthal, guvernator al Transilvaniei între 1774 și 1787 și o personalitate marcantă a culturii ardelene. Designul rafinat al spațiului include elemente ornamentale sofisticate, stucaturi delicate și fresce care încântă privirea oricărui vizitator.
Saloanele elegante, accentele de epocă restaurate și iluminarea ambientală a spaţiilor creează o atmosferă sofisticată, perfectă pentru cei care apreciază exclusivitatea și autenticitatea acestui loc plin de istorie.
Trecerea Făgăraşului în proprietatea austriacă (1696) şi transformarea în garnizoană au însemnat începutul unei perioade de degradare surprinsă şi în inventarul din 1726. Servind unor scopuri militare, castelul şi cetatea de la Făgăraş îşi pierd eleganţa şi măreţia de odinioară.
Între 1918 şi 1948 a fost garnizoană a armatei române. Din 1918 până în 1923, aici a fost lagăr pentru ruşii albi, presa vremii consemnând donaţiile pe care regina Maria le-a făcut pentru aceştia. În anul 1939, polonezii şi-au găsit în cetate un refugiu.
Între anii 1948-1960, cetatea Făgăraşului a fost transformată în închisoare pentru deţinuţi politici, iar după anul 1960, cetatea va fi dezafectată şi vor începe vaste lucrări de restaurare care au vizat redarea aspectului de castel fortificat din perioada de glorie a secolului al XVII-lea.