Biserica Fortificată din Codlea

Strada Lungă 110, județul Brașov

Biserica fortificată protestantă este cel mai vechi și mai important monument din Codlea. Biserica datează din a doua jumătate a secolului al XIII-lea și a fost consacrată Sfântului Gheorghe și Sfântului Mihail. Este singura biserică fără clopotniță din Țara Bârsei. Doar portalul de vest al bisericii romane originale a fost păstrat.

În secolul al XV-lea, lăcașul de cult (Casa Domnului) a fost transformat într-o sală bisericească gotică. Tavanul cu cele 252 de panouri pictate din lemn a fost creat în 1702. În 1709, parohia a achiziționat orga folosind moștenirea contelui sas Sachs von Harteneck. În 1789, silezianul Johann Prause a construit o nouă orgă folosind-o pe cea veche, care astăzi este unul dintre cele mai valoroase instrumente de acest gen din Transilvania.

Altarul neogotic, donat de Asociația Femeilor, datează din 1904, la fel și fontul baptismal neogotic, în timp ce amvonul a fost construit în 1841. Biserica fortificată are un plan oval, cu un diametru de 85 de metri, fiind cea mai mare biserică fortificată din Țara Bârsei.
În afară de o întrerupere în sud-est (clădirea Primăriei), zidul de apărare, înalt de 8 - 10 metri, este conservat aproape în totalitate. Ca și în celelalte comunități din Țara Bârsei, inelul său interior are camere pentru depozitarea fructelor (proviziilor de iarnă). Trei dintre cele patru turnuri de apărare sunt încă în picioare astăzi: Weberturm (Turnul Țesătorilor), Böttcherturm (de fapt „Bednerturm” sau Turnul Lemnarilor/Tâmplarilor) și Schmiedeturm (Turnul Fierarilor) care a fost transformat în clopotniță. Clopotnița înaltă de 65 de metri, cu cele patru clopote, se află la sud-est de biserică.

Între 1979-1982 s-au efectuat ample lucrări de restaurare a bisericii fortificate, în principal cu ajutorul muncii voluntare a locuitorilor celor 26 de cartiere din Codlea.

Sursă foto: metropola.ro
Concerte

LEGENDE