Biserica Evanghelică Sfântul Bartolomeu

Strada Lungă, nr. 251

Biserica Evanghelică Sfântul Bartolomeu este cel mai vechi monument de arhitectură din Brașov, fiind construit în 1223, în stil gotic timpuriu. A fost refăcută în secolul XV. Este o fostă biserică catolică ridicată în stil romanic, cu ferestre în arc frânt, cu bolți pe ogive și motive decorative ale artei gotice, realizate din gresie. Din secolul al XVI-lea devine biserică luterană. Întemeietorul acestei biserici a fost Herman von Salza, conducătorul ordinului cavalerilor germani. Biserica are o lungime de 55 m, iar coloanele acesteia sunt sprijinite de socluri puternice și sunt terminate de capitelurile în stil pre-gotic. Pictura de pe pereții bisericii impresionează prin motivele romanice și gotice. Ulterior cutremurului de la 1833, altarul a fost refăcut în stil clasicist și s-a instalat o nouă orgă cu 25 de registre. În cadrul fațadei de vest sunt două turnuri, unul fiind nefinalizat. Turnul din prezent a fost ridicat în anul 1842 și este înlocuitorul vechiului turn care s-a prăbușit la cutremurul din anul 1822, fiind mai înalt cu un etaj decât cel dinainte. În anul 1923 a fost instalat ceasul din turn. .
Biserica păstrează și astăzi elemente ale stilului romanic, dar predomină elementele stilului gotic. Este una dintre bisericiile fortificate ale județului Brașov.
În interiorul bisericii sunt prezentate vechi unelte și obiecte săsești. Se evidențiază ceasul solar de pe fațada sudică a bastionului. Totodată, în interior se gasește și cimitirul săsesc..
În cadrul Bisericii Evanghelice Sfântul Bartolomeu se desfășoară anual, de peste 500 de ani, pelerinajul la Hramul Sfântului Bartolomeu, o sărbătoare locală unde se adună comunitățile săsești din Țara Bârsei. Evenimentul are loc în ultima duminică dinaintea zilei de 24 august, mai precis ziua Sfântului Bartolomeu. După slujbă se obișnuiește ca fiecare dintre comunitățile săsești reunite să prezinte mici spectacole de dans, fanfară și cântece germane. .

Din anul 2003, în cadrul Bisericii Evanghelice s-a deschis un mic muzeu ce însumează peste 1500 de elemente – de la mobilier, porturi săsești, unelte de brutărie și unelte de tamplărie până la prezentarea unei gospodării tipic săsești.

Surse : historia.ro, centruturistic.ro
Concerte

AN DIE FREUDE